Přechod z HDD na pásku pro ukládání dat sníží náklady a prospěje planetě, ukazuje stále více výzkumů.

Přechod z HDD na pásku pro ukládání dat sníží náklady a prospěje planetě, ukazuje stále více výzkumů.

Přechod z pevného disku na magnetofonovou pásku pro archivaci dat uchovávaných na dlouhou dobu nejen snižuje náklady, ale také přináší výhody pro životní prostředí, jak ukazuje stále více výzkumů.

V posledních letech dochází k rapidnímu nárůstu množství dat, která musí být uchována na dlouhodobé období. To představuje nejen technickou výzvu, ale také finanční zátěž pro organizace, které tyto data spravují. Pevné disky byly dlouho standardem pro ukládání těchto dat, ale nové studie ukazují, že přechod na magnetofonovou pásku může být efektivnější a ekologičtější řešení.

Hlavní výhodou magnetofonové pásky je její nízká cena. Při pořizovacích nákladech je páskové řešení oproti pevným diskům mnohem levnější. To může být zajímavé pro organizace s velkým objemem dat, které nemusí být neustále přístupná, ale jsou uchovávány jako tzv. „studené“ úložiště (cold storage). Přechodem na magnetofonovou pásku mohou takové organizace výrazně snížit své náklady.

Další výhodou je nižší spotřeba energie. Pevné disky potřebují pro svůj chod neustále dodávat elektřinu, zatímco magnetofonová páska ji spotřebuje pouze při zápisu nebo čtení dat. Tím pádem se snižuje energetický odhad archivu a celkové využívání elektrické energie.

Z ekologického hlediska je magnetofonová páska také výhodná. Je vyrobena z recyklovatelných materiálů a její životnost je mnohem delší než životnost pevných disků. To znamená, že se snižuje množství elektroodpadu generovaného technologickými zařízeními.

Výzkumy ukazují, že přechod na magnetofonovou pásku pro „studené“ úložiště dat může být výhodný zejména pro organizace, které mají velké objemy dat a potřebují snižovat náklady a zátěž na životní prostředí. Přesto je důležité zvážit konkrétní potřeby organizace a zjistit, zda je páskové řešení vhodné pro daný scénář.

FAQ:

1. Proč je magnetofonová páska levnější než pevné disky?

– Magnetofonová páska má nižší technologické nároky na výrobu a je vyrobena z levnějších materiálů.

2. Jaké jsou největší výhody magnetofonové pásky pro „studené“ úložiště dat?

– Magnetofonová páska je cenově dostupná, spotřebuje méně energie a je ekologičtější než pevné disky.

3. Je magnetofonová páska vhodná pro každý typ organizace?

– Přechod na magnetofonovou pásku je vhodný především pro organizace s velkými objemy dat, které nemusí být neust

Zdroj: https://www.tomshardware.com/news/tape-storage-cheaper-and-less-polluting-than-hdds-ssds-research