Vědci z University of California rekonstruovali hudbu Pink Floyd pomocí mozkových signálů

Vědci z University of California rekonstruovali hudbu Pink Floyd pomocí mozkových signálů

Nová studie z univerzity v Kalifornii, Berkeley, přinesla pozoruhodný objev. Vědci se zde podařilo rekonstruovat tříminutový úryvek ze skladby „Another Brick in the Wall“ od skupiny Pink Floyd. Toho dosáhli překladem mozkových signálů pacientů, kteří si tuto skladbu poslechli. Tento výzkum začíná otevírat nové možnosti v oblasti poznání a porozumění lidskému mozku.

Studie byla provedena na pacientech, kteří byli podrobeni elektroencefalografii (EEG), což je technika zaznamenávání elektrických aktivit mozku. Během tohoto procesu byly pacientům přehrávány různé hudby, včetně zmíněné skladby od Pink Floyd. Vědci se poté pokusili přeložit tato mozková data zpět na zvukový signál písně.

Překvapivě se jim to podařilo. Nejspíše to bylo umožněno díky tomu, že naše mozkové aktivity se při poslechu hudby synchronizují se zvukovými vlnami. Vědci vytvořili sofistikovaný algoritmus, který dokázal identifikovat a dešifrovat tyto mozkové signály. Výsledkem byla úspěšná rekonstrukce tříminutového úryvku „Another Brick in the Wall“.

Tento objev nám umožňuje nahlédnout do mozku a jeho schopnosti zpracovávat hudbu. Může nám také pomoci lépe porozumět vztahu mezi zvukem a našimi emocemi, pamětí a vnímáním. Tímto směrem se nyní může ubírat další výzkum v oblasti neurovědy a kognitivní psychologie.

Využití této technologie v budoucnosti by mohlo být obrovské. Například by mohla pomoci komunikovat s těmi, kteří mají ztrátu sluchu, či dokonce s pacienty v kómatu. Avšak tento objev také vyvolává řadu otázek a obav. Jak dalece se budeme moct dostat do našich myslí? Jaké jsou možné etické důsledky? A co se stane s naším soukromím?

FAQ:

1. Jak bylo dosaženo rekonstrukce písně „Another Brick in the Wall“ pomocí mozkových signálů?

– Vědci na univerzitě v Berkeley provedli studii, během které pacienti poslouchali tuto skladbu, zatímco jim byly snímány mozkové signály. Poté tyto signály přeložili zpět na zvukový signál písně pomocí speciálního algoritmu.

2. Jaké jsou možné využití této technologie v budoucnosti?

– Tato technologie by mohla pomoci komunikovat s lidmi, kteří mají ztrátu sluchu nebo jsou v kómatu. Může také přispět k lepšímu porozumění lidskému mozku a jeho schopnosti zpracovávat hudbu.

3. Jaké jsou obavy související s tímto objevem?

– Objev zvyšuje otázky týkající se soukromí a etických aspektů. Jak dalece se můžeme dostat do naší mysli? Jak budou ty

Zdroj: https://www.tomshardware.com/news/scientists-reconstruct-dark-side-of-the-moon-from-patients-brainwaves