Britská vláda schválila spojení Microsoftu a Activisionu: Co to znamená pro hráče?

V nedávném rozhodnutí britská vládní agentura pro obchod a konkurenceschopnost (CMA) předběžně souhlasila s akvizicí společnosti Activision americkou technologickou společností Microsoft. Tato dohoda mezi oběma společnostmi byla ve vzduchu už nějakou dobu a vyvolala mnoho diskusí v obchodních i herních kruzích.

Dohoda čelila několika právním problémům, když americká FTC zažalovala Microsoft. Nicméně, Microsoft byl úspěšný a soudní spor vyhrál. Evropská komise byla rychlá v jejím schválení, ale všichni čekali na stanovisko CMA.

Hlavním důvodem pro zpoždění byla obava, že Microsoft by mohl získat monopol v oblasti cloudových her ve Velké Británii. Jako odpověď na tyto obavy se Microsoft dohodl na prodeji práv na streamování svých her společnosti Ubisoft, která nyní bude mít možnost licencovat cloudové hry Activisionu třetím stranám.

Co to znamená pro hráče? Ačkoli cloudové hraní je v současnosti populární pouze mezi 1-2% hráčů, tato dohoda může mít dopad na budoucnost herního průmyslu.

Zajímavým postřehem je, že ačkoli Activision, Blizzard a King budou nyní součástí Xbox Game Studios, Microsoft stále hodlá vydávat jejich populární hry, jako je Call of Duty, na konzolích PlayStation a Switch.