Jak vyměnit chladicí kapalinu ve vašem vodním chlazení (AIO cooler)

Jak vyměnit chladicí kapalinu ve vašem vodním chlazení (AIO cooler)

V dnešním článku se zaměříme na to, jak změnit chladicí kapalinu ve vašem AIO chladiči (All-In-One). Budeme vás také provázet několika dalšími triky ohledně údržby AIO, jako je čištění kontaktního bloku a čištění prachu z radiátoru. Pokud váš kapalný chladič AIO nefunguje správně, může za tím být několik různých problémů.

Změna chladicí kapaliny ve vašem AIO chladiči je důležitým krokem pro udržení jeho výkonu. Na začátku je nutné zajistit, že vypnete počítač a odpojíte jej od zdroje elektrické energie. Poté přejděte k odstranění chladicí jednotky z vašeho procesoru. V tomto okamžiku byste měli být opatrní, abyste nezpůsobili žádné poškození chladicímu systému.

Jakmile jste odstranili chladicí jednotku, můžete přistoupit k vyprázdnění staré chladicí kapaliny z nádrže. Proveďte to opatrně a dbejte na to, aby nezůstaly žádné zbytky kapaliny na chladicí jednotce. Po vyprázdnění nádoby můžete začít s čištěním kontaktového bloku, který by měl být zbaven veškerého prachu a nečistot. Použijte isopropylalkohol a jemnou hadříkovou látku k očištění povrchu.

Když je kontaktový blok čistý, můžete začít s přidáváním nové chladicí kapaliny. Nejprve je nutné ověřit, jaký typ kapaliny váš chladič vyžaduje. Většinou se používá směs vody a chladičového média. Postupujte podle pokynů výrobce a dbejte na to, abyste dodrželi správné poměry směsi.

Jakmile je nová chladicí kapalina přidána do chladicího systému, můžete znovu připojit chladicí jednotku k procesoru a zajistit ji. Ujistěte se, že je vše pevně přichyceno a bezpečně připojeno. Poté můžete zapnout počítač a zkontrolovat, zda nová kapalina zlepšila výkon vašeho AIO chladiče.

Pokud máte další otázky ohledně údržby AIO chladiče, níže najdete několik odpovědí na často kladené otázky:

1. Jak často bych měl měnit chladicí kapalinu ve svém AIO chladiči?
Doporučuje se měnit chladicí kapalinu každé 1-2 roky, nebo pokud si všimnete poklesu výkonu chladiče.

2. Jaké jsou nejběžnější problémy s AIO chladiči?
Mezi nejběžnější problémy patří únik chladicí kapaliny, zablokovaný radiátor nebo nefunkční čerpadlo.

3. Můžu použít jiný typ chladicí kapaliny, než uvádí výrobce?
Nejlepší je držet se doporučení výrobce ohledně typ

Zdroj: https://www.pcgamesn.com/how-to-change-aio-coolant