20 let od vydání skvělé Mafia

Právě 29. srpna 2022 Mafia 1 oslavila své 20-té výročí. Ani se to nezdá, ale hra vyšla už dávno a to v době, kdy se hodně rozšiřovala hra v otevřeném světě, například po vzoru GTA, které v té době bylo taktéž unikátní.

Ta doba, kdy vyšla Mafia 1, tak by se dalo říct, že šlo o revoluci v hratelnosti. Poprvé se začaly vydávat hry ve městech, kde se hráč mohl volně pohybovat, plnit úkoly a zároveň na danou dobu měli velmi dobrou grafiku. Vycházely hry jako jsou peckovní Need for Speed Underground, GTA a později se přidal ještě Crysis.

V Mafia 1 jste se ocitli v roli Toma Angela, který byl pouhý taxikář do doby, než se zapletl s Mafiány poté, co v blízkosti jeho vozu havarovali a potřebovali odvézt. Ovládání aut bylo na vysoké úrovni a odpovídali specifikacím 30. létům minulého století. Na rozdíl od GTA byly tato auta mnohem realističtější.

Hra poté vyšla i na Playstation 2 a Xbox.

Mafia však měla pokračování v roce 2010, které také nebylo špatné a opět měl český dabing. Třetí díl pak v roce 2016 nebyl moc chválen a moc hráčů hru nehrálo. Navíc u třetího dílu již není ani dabing.

V roce 2020 pak vyšel remake Mafia 1, ale i přesto se hráči raději vrací k původní Mafia1.