Kooperační hry: Stále větší podíl na trhu a rostoucí popularita

V posledních letech kooperační hry zaznamenaly výrazný nárůst popularity, což potvrzují nejnovější výsledky výzkumu společnosti Video Game Insights. Tyto hry, které umožňují společnou hru více hráčů, dosáhly významného místa na herním trhu, a to jak ve smyslu počtu vydaných titulů, tak i v prodejních číslech.

V roce 2023 bylo na platformě Steam uvedeno rekordních 799 kooperačních her, což představovalo pouze 6 % z celkového počtu nových titulů, ale zároveň si tyto hry odnesly až 36 % z celkových prodejů. Tento trend pokračuje i v roce 2024, kdy kooperační hry tvoří neuvěřitelných 46 % všech prodaných kopií v první polovině roku.

Mezi nejúspěšnější tituly patří hra Palworld s prodejem 19 milionů kopií a Helldivers 2 s 11 miliony prodaných kopií. Dalšími populárními hrami jsou hororový Content Warning a česká taktická akce Gray Zone Warfare.

Výzkum také zdůrazňuje, že i nejméně úspěšná čtvrtina kooperačních her si vede lépe než stejná kategorie z ostatních herních žánrů, s průměrným prodejem 40 tisíc kopií na hru. Důvody tohoto úspěchu se podle VGI odvíjejí od možnosti sdílení herního zážitku nejen mezi hráči, ale i přes streamy a memy, a od vyšší znovuhratelnosti těchto titulů.