Výzvy vývoje videoher ve válečném prostředí: Příběh studia GSC Game World

Vývoj videoher je vždy náročný obor, ale pro ukrajinská studia jako GSC Game World, tvůrce Stalker 2, jsou současné časy mimořádně těžké. Ukrajina čelila na začátku roku 2022 plnohodnotné invazi ze strany Ruska, a i když se země bránila lépe, než mnozí očekávali, stále čelí neustálým útokům ve válce, která si vyžádala desítky tisíc životů.

GSC Game World čelilo dalším výzvám od začátku invaze: Nová kancelář v Praze byla zasažena velkým požárem jen rok po svém otevření a v roce 2023 ruský hackeři unikli první testovací verze Stalker 2. Někteří členové vývojového týmu se přidali k ozbrojeným silám Ukrajiny, aby bojovali proti ruské invazi; alespoň jeden z nich zemřel. Početná zpoždění vydání Stalker 2 jsou tak pochopitelná.

Během rozhovoru pro PC Gamer na Gamescomu technický producent Stalker 2 Evgeniy Kulik uvedl, že to bylo dlouhé a náročné období, ale vývojáři si navzájem velmi pomáhali. „Když jsme se hned po ruské agresi přestěhovali do České republiky, pracovali jsme velmi úzce spolu,“ řekl Kulik. „I po práci jsme diskutovali o hře, rozhodovali o změnách a neustále mluvili o tom, co je třeba zlepšit.“

Tato podpora je zásadní, jelikož mnoho zaměstnanců má stále rodiny na Ukrajině, které trpí neustálými bombardováními a poplachy. Se dvěma velkými studii, jedním v Praze a druhým v Kyjevě, kde v kanceláři pracuje téměř 200 lidí, je tlak obrovský, ale odhodlání týmu neochvějné.